Acasa » Tehnici vitralii

Macheta
Sticla
Pictura pe sticla
Asamblarea


Tehici vitralii - Cum se face un vitraliu

Marea parte a catedralelor si bisericilor au cel putin un vitraliu. Acesta poate fi un vitraliu vechi, restaurat sau unul modern in stil geometric. Apropiati-va de sticla si observati cum a fost facut.

Prima data se stabileste subiectul, multiple elemente avand diferite culori-parul rosu(de exemplu), haina albastra, iarba verde, iar ca detalii- pliurile unei haine, trasaturile fetei, frunzele unui arbore, sunt pictate pe sticla cu ajutorul unui grund gras brun-negru. Bucatile de sticla colorate sunt ansamblate de o retea de baghete de plumb, iar sticlaria este constituita din panouri cimentate, prinse cu vergele si bare metalice.

Crearea unui vitraliu traditional urmareste mereu aceiasi pasi:
-alegerea unui subiect;
-crearea machetei;
-reproducerea ei la scara reala;
-se alege sticla si se taie la dimensiune;
-se picteaza detaliile;
-bucatile de sticla sunt arse(coapte) in cuptor;
-sticla este prinsa intr-o grila de plumb;
-elementele se aseaza la locul lor, formand vitraliul;

Metodele de fabricare ale unui vitraliu nu au fost din totdeauna aceleasi, diferentele cele mai importante fiind in modul de a taia sticla. In loc sa se taie cu un fier ascutit sau cu sudura, acum se taie cu "modela" sau cu diamantul. Alte inovatii ar fi: dale de sticla, sticla groasa montata in beton(sau in plastic, rasina), sticla aplicata(bucati de sticla lipite tot pe sticla), sticla sudata(bucati diferite de sticla sudate la cald).


© copyright 2007 - Vitralii.ro. Toate drepturile rezervate. Repoducerea partiala sau in intregime a textelor este permisa doar cu acordul scris al autorilor.