Acasa » Sticla

Macheta
Sticla
Pictura pe sticla
Asamblarea


ALEGEREA STICLEI

Dupa precizia trasarii, a sablonului, alegerea culorii este cel mai important lucru. Sticla se examineaza la lumina zilei pentru a se vedea efectul a doua sau trei culori suprapuse, de asemenea pentru a gasi neregularitatile care l-ar putea interesa.

Manipularea sticlei este o adevarata corvoada iar purtarea manusilor de protectie este obligatorie.
Artistul alege cateva bucati de sticla, marcand pe ele cu creta locul exact unde se vor potrivi. Deci nu numai culoarea decide asupra locului unde se va plasa sticla, ci si claritatea sau striatiile ei.

Se va cauta fragmentul de sticla dorit, chiar si la gunoi (in cutia cu rebuturi), "bijuteria" putand fi chiar o sticla cu defect, dar care da un efect special.

Se poate folosi orice tip de sticla, pentru a da o mai mare varietate de nuante si texturi(scticla slefuita sau cu modele). Sticla facuta manual se simte la pipait, este neregulata in grosime, fiind mai placuta degetului. Aceasta sticla se mai numeste si sticla antica. Cel mai folosit tip este mansonul, un cilindru obtinut prin suflare, din care apoi se va face o foaie dreptunghiulara.

Discul sau Rondela Bavareza este, fara indoiala cea mai simpla forma de sticla fabricata manual, si cea mai veche totodata.

Sticla Normanda, obtinuta prin suflare intr-o forma dreptunghiulara, este foarte neregulata. Poate da efecte deosebite, dar este dificil de folosit.

Marea parte a sticlarilor fac sticla manson, celelalte fiind folosite in cazuri speciale.


CUM SE FABRICA STICLA

Sticla pentru vitralii, de obicei, se face manual.Se rupe o bucata de material, la gura tevii de suflat si se ruleaza. La sticla bavareza se ruleaza (roteste) repede, in jurul axei, apoi I se lasa un capat ca un buton. Pentru sticla manson sau cea normanda se scutura bula de sticla topita in lateral(se balanseaza).

Rondela bavareza, sau discul rotit,este rara astazi dar era des folosita la primele vitralii. Bula de sticla suflata este fixata prin butonul ei la o tija de fier. Se detaseaza de teava de suflat, rezultand un orificiu. Se invarte rapid in jurul axei proprii si se largeste orificiul cu o tija de lemn. Sticla va arata ca un disc cu un buton central.

Sticla manson , sau sticla cilindru, de calitate mai buna, este fabricata cu ajutorul unui bulb lung de sticla suflata. Se poate sufla bulbul si intr-o forma demontabila. Capetele cilindrului se taie, cilindrul se taie si el longitudinal si se plaseaza apoi intr-un cuptor la cald, se deschide , rezultand o foaie de sticla.

Dala Normanda, se obtine sufland un bulb intr-o forma alungita (un fel de cofraj pentru sticla).Se detaseaza teava de suflat cu tot cu capat, rezultand apoi cinci piese din sticla. Sticla obtinuta in acest mod are o granularitate deosebita.

Dala de sticla, prinsa in ciment sau rasina (plastic) utilizata la vitraliile moderne, se fabrica prin turnarea sticlei topite cu ajutorul unui cancioc intr-o matrita.

Fata de jos va avea mereu caracteristicile mulajului. In general,au 3cm grosime si 30 cm lungime.


TAIEREA STICLEI

Sticla se taie dupa trasaturi sau dupa tiparele de carton. Se taie prin doua operatii:
-se traseaza o linie care va determina cedarea sticlei prin presiunea degetelor sau lovire;
-cum sticla nu se taie usor in forme curbe, se rotunjeste din bucati mai mici.

1. Dupa o prima metoda, se trece cu diamantul peste sticla plasata pe desen.
2. Se poate folosi urmatoarea metoda: tiparul se aseaza pe sticla, taindu-se dupa el.
3. Se apasa pe sticla in jurul inciziei, (an general aceasta se desprinde).
4. Daca sticla nu se desprinde prin apasare, se ciocaneste cu diamantul.
5. Pentru a taia o curba mai puternica se folosesc mai multe elemente mai mici.
6. Curba se obtine cu ajutorul clestelui de rotunjire.
7. Elementul se verifica pe tipar.

In metodele medievale se punea cartonul pe sticla si se trasa conturul cu creta uda. Se taie de obicei sticla alba, transparenta si celelalte nuante transparente.

© copyright 2007 - Vitralii.ro. Toate drepturile rezervate. Repoducerea partiala sau in intregime a textelor este permisa doar cu acordul scris al autorilor.