Acasa » Sticla colorata in proiecte originale

Sticla colorata in proiecte originale

Sticla a devenit in ultimii ani un element tot mai frecvent utilizat in constructii. Este vorba, insa, de cele mai multe ori, de fatade transparente din sticla, ale caror rol este acela de a realiza o legatura intre interior si exterior, cu ajutorul luminii. Sticla colorata produsa prin suflare in fabrica Lamberts ofera suportul material pentru creatii originale. Cu ajutorul celor mai variate culori si structuri din sticla, artistii si constructorii germani pot realiza proiecte arhitectonice unice, in cadrul unor pavilioane, sub forma de tavane din sticla sau pereti despartitori, precum si in domeniul proiectiei parasolare.

Arta producerii sticlei prin suflare este un mestesug traditional, care insa, astazi nu mai este utilizat foarte frecvent. Desi intre timp s-au dezvoltat metode industriale de producere a sticlei, stralucirea deosebita, aderenta, structura si diversitatea sticlei produse in mod traditional prin suflare sunt apreciate in mod deosebit de catre arhitectii din intreaga lume. Aceasta tehnica este utilizata in fabrica de sticla Lamberts din Waldsassen, Germania incepand din anul 1934. Fabrica de astazi, cu cei 100 de angajati ai ei, vine cu o oferta de peste 5000 de culori si structuri din sticla, avand o cota de export de peste 60%, fiind astfel unul dintre liderii acestei piete.

Un produs modern fabricat printr-o tehnica traditionala Sticla, ca material de constructie, este cunoscuta de peste 7000 de ani, iar de 2000 de ani este prelucrata de om prin tehnica suflarii, uneltele si modul de fabricare ramanand aceleasi de sute de ani. Progrese continue s-au inregistrat, insa, in ceea ce priveste calitatea si diversitatea structurilor si culorilor.

"Arhitectii pot alege astazi intre 5000 de astfel de varietati, care acopera cele mai diverse necesitati in domeniu. Produsele noastre se caracterizeaza printr-o stralucire deosebita, dar si prin transparenta si aderenta, calitati apreciate in mod deosebit de catre fabricile de prelucrare a sticlei. Sticla de calitate nu iese in evidenta in mod exagerat, insa isi pastreaza calitatile." Stephan Lamberts nu fabrica produse industriale, ci produse care "traiesc" prin ele insele si care necesita si un strop de pasiune in procesul de productie.

"Multe lucruri sunt afectate de trecerea timpului, insa unele sunt pur si simplu atat de bune, incat orice schimbare le-ar lua pur si simplu sufletul", declara Stephan Lamberts cu mandrie, referindu-se la traditia si calitatea produselor sale. "Sticla plana poate atinge o calitate corespunzatoare numai daca este fabricata prin metoda traditionala a suflarii. Noi ramanem fideli acestei traditii, reusind, cu ajutorul acesteia, sa asiguram produse corespunzatoare cerintelor pietei actuale.

Secretul culorilor
Precizia caracteristica producerii manuale este esentiala in cadrul procesului de fabricare a sticlei. Nisipul cuartos, soda si calciul, care alcatuiesc un amestec mat, sunt topite la temperaturi inalte, in urma acestui proces rezultand un material transparent si fascinant: sticla. Prin adaugarea unor cantitati de fier, cupru, nichel, argint, aur sau a altor combinatii metalice se pot obtine aproape infinit de multe variatii de culori. Calitatile culorilor sunt verificate continuu, cu scopul de a asigura pregatirea optima a sticlei pentru prelucrarea ulterioara. Producerea efectiva a sticlei prin suflare, cu ajutorul unui tub specific, necesita forta, pasiune si putere. Doar astfel poate fi produs dintr-o sfera din sticla lichida un balon lunguiet, iar apoi, prin taiere si alungire, un cilindru uniform din sticla. Procesul de productie se incheie prin verificarea si apoi taierea cilindrilor. Materialul este incalzit pentru a treia oara, pentru a "netezi" cilindrul de sticla si a-l transforma intr-un material plan. "Sticla trece prin multe maini pana sa ajunga in forma finala, fiecare contribuind cu priceperea sa la realizarea produsului", explica Stephan Lamberts. Rosu seleniu, galben carbune, albastru nobil, rosu aramiu, verde de muschi - nici o varietate de culoare nu este imposibila, iar daca aceasta nu exista inca, ea poate fi creata de catre maestrii sticlari din cadrul fabricii Lamberts. Zilnic sunt produse diverse tipuri de sticla plana - sticla "crackled", "sticla de Gdansk", "sticla Goethe" etc. "Varietatea tipurilor, de la opal la opac, de la uniform la neregulat, permite realizarea unor structuri foarte variate", explica Stephan Lamberts. "Noi incercam, de asemenea, sa indeplinim cele mai dificile solicitari si cautam impreuna cu clientii nostri cele mai bune solutii in acest sens".

Fabrica de sticla Lamberts a fost prezenta in cadrul targului Glasstec in perioada 24-28 octombrie 2006 unde i-a invitat pe toti cei interesati sa se familiarizeze cu diversele tipuri de sticla si cu cele mai variate tehnici de prelucrare.

© copyright 2007 - Vitralii.ro. Toate drepturile rezervate. Repoducerea partiala sau in intregime a textelor este permisa doar cu acordul scris al autorilor.