Acasa » Asamblarea

Macheta
Sticla
Pictura pe sticla
Asamblarea


MONTAREA STICLEI

Panoul unui vitraliu este un ansamblu de elemente de sticla prinse prin baghete de plumb sau de ciment. Aceasta munca de ansamblare, care se face dupa coacere, este executaa de maestrul sticlar sau de diferiti artizani.

Intai se aseaza in ordinea dorita bucatile de sticla. Se introduc cu grija baghetele de plumb, indoindu-se aripioarele. Vazuta in sectiune, o bagheta de plumb are forma unui H culcat. La partea de jos, sticla atinge nervura, care are exact grosimea trasata pe desen (de obicei 2 mm). Spatele plumbului (fundul), variaza ca grosime si forma, putand fi plat sau rotunjit, iar grosimea de la 3 la 30 mm.

Se foloseste plumbul pentru ca este un material relativ ieftin, usor de prelucrat si in plus rezista la variatii de temperatura. Reteaua de vergele de plumb si fier armeaza vitraliul, facandu-l mai rezistent la vant si ploaie. Pentru vitralii care trebuiesc armate mai serios se folosesc vergele de plumb cu insertiuni de otel.

In vechime se incepea prinderea sticlei din mijlocul panoului, de la fata personajului principal, continuuand apoi inspre exterior. In prezent, se incepe din unul din cele doua colturi de jos. Se prind doua baghete de lemn in unghi drept. Apoi se prind baghetele lungi, pentru a elimina eventualele greseli. Plumbul se taie cu ajutorul unei dalte otelite.

Dupa desen sau dupa carton, sticlarul aseaza primul element de sticla cu lovituri scurte, seci, date cu un cutit chituit, care are manerul ingreunat cu plumb.

Se taie o bagheta de plumb de lungimea conturului bucatii de sticla, apoi se muleaza pe contur, prinzandu-se cu niste cuie cu floare mare. Bucatile de sticla vecine se monteaza si ele, si se taie o alta bucata de plumb, s.a.m.d.

Fiecare imbinare este curatata, frecata cu seu sau rasina apoi sudata, de obicei cu un fier de sudat clasic. Dupa ce cele doua parti ale imbinarii au fost sudate, se intoarce panoul, rezemat pe o planseta astfel incat sticla sa nu se miste sau sparge. Celelalte scule folosite-clesti, rigle, echere, spatule(bucati de lemn sau os si care servesc la netezirea(anchiderea) si deschiderea baghetelor de plumb, inainte de a monta sticla.

Daca, in mod accidental, o bucata de sticla a fost taiata prea mare, ea trebuie corectata pentru ca altfel intreg panoul va fi prea mare. Daca, invers, este prea mica, atunci se corecteaza adaugand umpluturi de plumb, pentru a nu iesi prea mic.

Cateodata, pentru a modifica o culoare a unui element, este necesara o dublare a acesteia. Dublarea se va prinde cu o nervura mai mare sau prinsa separat si apoi sudata la locul ei.

-prinderea sticlei consta in prinderea elementelor vitraliului in baghete de plumb. Aceasta operatie se realizeaza pe o masa de lemn, urmand desenul sau cartonul.
-trebuie multa indemanare pentru a prinde bucati mai dificile, cum ar fi curcubeul dun desen;
-se fixeaza mai intai, cu ajutorul unui echer, laturile panoului;
-se prinde apoi plumbul la locul sau;
-se introduce sticla in baghetele de plumb care o inconjoara;
-cuiele tin totul la un loc;

1.Odata ce se aseaza la locul lor, baghetele sunt taiate la lungimea dorita.
2.Se tamponeaza plumbul cu manerul cutitului pentru a-l lipi de sticla.
3.Pentru a lipi plumbul de sticla si a deschide baghetele, se trece spatula peste si prin plumb.
4.Sticla dintre baghete trebuie sa atinga plumbul.
5.Inainte de a fi sudate, nodurile baghetelor sunt aplanate, curatate si frecate.
Scule pentru plumbuit:

-ciocan usor pentru a prinde cadrul in cuie;
-cuie;
-clesti pentru pliat plumbul cutitul de chituit, ascutit, pentru taiat plumbul; cutit clestat pentru introducerea sticlei in plumb.


CHITUIREA

Panoul fiind sudat, etapa urmatoare este chituirea, executata cu ciment sau plastic rasinos. Aceasta operatie si materialele folosite sunt foarte dificile de manevrat, murdarind totul imprejur. Se foloseste un spatiu sub steasina sau bine aerat, unde curentii de aer vor ajuta la uscat. Chituirea asigura astuparea golurilor dintre sticla si plumb (etansare), asigurand fixarea sticlei(ca sa nu tremure) si impermeabilitatea vitraliului, pe langa rigiditate. Chituirea prezinta si un interes artistic, subliniind liniile de plumb.

-se lucreaza cu ciment pentru astuparea golurilor dintre sticla si plumb.
-dupa ce i se asigura o culoare gri-negru si se amesteca pana la consistenta normala, se varsa pe panou.
-se apasa in toate golurile cu un pamatuf dur.
-tot cu o pensula semi-dura se inlatura surplusul de material.
-se finiseaza,atat timp cat cimentul mai este lichid inca.Cimentul de care nu ne vom folosi in cazul vitraliilor de calitate, se amesteca cu negru de fum si ulei de in.
-dala de sticla, foarte curata, se aseaza pe suportul foarte curat;
-un cadru demontabil in jurul panoului asigura o matrita pentru a-l turna in plastic rasinos sau ciment.
-cimentul se armeaza cu metal.
-cimentul si plasticul se vor usca complet in 4 zile.
-se sableaza pentru a-l finisa.


ARMATURA

Avind un vitraliu, el seamana cu velele unei corabii. Vitraliul vibreaza in vint asemanator cu pinzele corabiei, iar barele de plumb sunt ca fringhiile care tin pinzele.Sudarea legaturilor de plumb este ultima operatie care se realizeaza in atelier. Legaturile sunt din fir de cupru si au doua forme. Pe marginile panoului legaturile sunt sudate la o extremitate si cuplate cu legaturile panoului vecin. Mai tirziu, cind vitraliul va fi pus la locul lui, cele doua panouri se unesc. In centrul panoului legaturile sunt sudate de ramurile cablate de o alta bara de suport.

Inainte de a desena cartonul am avut in vedere pozitia barelor si locul precis al plu,bului unde ar fi trebuit sudate legaturile. Acum, aceste puncte sunt curatate cu grija de ciment. Firele de cupru sunt taiate la dimensiunea dorita(12-15cm) si sunt acoperite cu sudura pe centru sau extremitati, apoi se sudeaza la imbinarea cu plumbul.

Odata fixate legaturila, vitraliul este gata de montat.
Legaturile simple sunt sudate pe cadrul panoului,iar legaturile duble sunt dudate in locurile unde trec barele de diviziune; Legaturile sunt cablate in jurul barelor. I n locul in care panourile se imbina, aripioarele panoului inferior sunt strinse si introduse in cel superior.

In Franta se foloseste fier T la imbinarile intre panouri. La exteriorul vitraliului are rol de cadru intre panouri. Prinderea fierului T se face cu un alt fier U si o clema.
Centrarea si inlocuirea panoului.


PUNEREA IN OPERA

Se verifica mai intii locul unde se va monta panoul;
-Deseori este nevoie de un esafod(schela);
-Se monteaza barele(rama) vitraliului, de obicei in interiorul constructiei, pentru a evita coroziunea si pentru a rezista la presiunea vintului (se foloseste cornier L)
-Pentru a introduce vitraliul, se introduce mai intii intr-o parte, se centreaza apoi se fixeaza.(pentru asta una din laterale trebuie sa fie mai deplasata). Pentru prinderea panourilor de cornier sau T se foloseste un mastic.
-Ultima operatie consta in cimentarea vitraliului, cu mastic sau ciment.


Sticla lipita(aplicata)
-elementele de sticla sunt aplicate, ca un colaj pe un suport de sticla.
-colajul este asigurat de un plastic rasinos.
-se suspenda ca niste panouri in fata unei surse luminoase.


© copyright 2007 - Vitralii.ro. Toate drepturile rezervate. Repoducerea partiala sau in intregime a textelor este permisa doar cu acordul scris al autorilor.